Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Popolnejši pregled

Mestno okolje je lahko precej zahtevno za voznike tovornih vozil. Zato posodobljeni Volvo FE s kabino z nizkim vstopom (LEC) zagotavlja boljšo vidljivost, varnost, ergonomijo in storilnost.
Volvo FE LEC na mestnih ulicah
Voznik v vozilu Volvo FE LEC sedi nižje in je bližje drugim udeležencem v prometu, kar močno izboljša vidljivost v vse smeri.

Gost promet, pešci, kolesarji, ozke ulice, pomanjkanje prostora … To je le nekaj ovir, s katerimi se vozniki tovornih vozil spopadajo v mestnem okolju. Toda Volvo FE LEC z nižjo kabino ponuja boljšo vidljivost, ergonomijo in udobje za voznika.

„V mestu je treba ves čas nadzirati okolico in spremljati ranljive udeležence v prometu, denimo pešce in kolesarje,” pravi Anders Edenholm, vodja segmenta distribucije pri Volvo Trucks. „Z nižjim položajem voznika med vožnjo in manj mrtvih kotov lahko znatno izboljšamo vidljivost v vse smeri in približamo voznika drugim udeležencem v prometu.”

Kabina z nizkim vstopom omogoča hitro in preprosto vstopanje in izstopanje. Posodobljeni Volvo FE LEC ima še funkcijo nagiba, ki zniža prag za devet centimetrov, podobno kot bi vstopili v mestni avtobus.

„Nekateri vozniki, denimo pri mestni dostavi, se tudi po 50-krat na dan vzpnejo v kabino in spustijo iz nje, zato so kolena, gležnji in hrbet zelo obremenjeni,” pojasnjuje Johan Jarlengrip, strokovnjak za voznikovo delovno okolje. „Nižji prag razbremeni voznika – zaradi napora jih veliko opusti ta poklic – ter tudi pomaga privabiti in obdržati dobre voznike.”

Prvi model Volvo FE LEC je bil proizveden leta 2009 v izvedbi za odvoz odpadkov v Londonu. Izkazal se je za zelo priljubljenega in se hitro uvrstil v serijsko ponudbo. Nova posodobljena izvedba je obogatena s funkcijami, ki še podkrepijo njene prednosti.

Med temi funkcijami so dodatno okno na sovoznikovi strani in vrata, ki se odprejo za 90 stopinj. Armaturna plošča ostaja na sredini, najpogosteje uporabljene komande pa so ergonomsko razporejene. Številne možnosti dodatne opreme in prilagoditve poskrbijo za še boljšo vidljivost, razpoložljivost in storilnost ter manj škodljivih učinkov na okolje.

Voznikovo delovno okolje
Notranjost kabine je ergonomsko zasnovana in najpogosteje uporabljene komande so dobro dostopne. Nizek prag, 90-stopinjsko odpiranje vrat in funkcija nagiba občutno razbremenijo voznikova kolena, hrbet in roke, saj se vozniku ni treba več vzpenjati v kabino in se spuščati iz nje, temveč preprosto stopi v njo in iz nje. 

Storilnost
V kabini Volva FE LEC je prostora za štiri osebe, nizek prag pa vozniku prihrani čas. Volvo FE LEC z motorjem s 350 KM se ponaša s prilagodljivostjo, okretnostjo in hitrim prevzemom tovora. Na voljo je tudi z menjalnikom I-Shift, posebej prilagojenim za dostavo ali gradbeništvo.

Vidljivost
Zaradi nižjega voznega položaja je voznik bliže neposrednemu okolju, kar močno izboljša vidljivost v vse smeri in od blizu. Dodatna okna v sopotnikovih vratih in za stebričkom B izboljšajo neposredno vidljivost v sicer mrtvih kotih.

Trajnost
Volvo FE LEC CNG poganja stisnjeni zemeljski plin (CNG), v izvedbi na bioplin pa lahko zmanjša emisije ogljika tudi za 70 odstotkov. Volvo ponuja še druge pogonske sklope za vožnjo na območjih z omejeno uporabo dizelskih vozil.

Varnost
Volvo FE LEC poleg boljše vidljivosti ponuja še aktivne varnostne funkcije, denimo opozorilo pred trkom z zaviranjem v sili, ki lahko še dodatno zmanjša nevarnost nesreče z ranljivimi udeleženci v prometu ali drugimi vozili. Kabina je dodatno ojačena za boljšo zaščito voznika in serijsko opremljena s sprednjo podletno zaščito (FUP).

Razpoložljivost
Volvo FE LEC je na voljo z raznimi telematskimi in povezanimi storitvami, ki olajšajo nadziranje stanja tovornega vozila ter njegovo sledenje, preventivno vzdrževanje in servisiranje. Boljša vidljivost zmanjša nevarnost trka v ozkih prostorih.

Volvo FE – funkcije kabine z nizkim vstopom

 • Nižji in širši prag.
 • Nizek voznikov položaj med vožnjo.
 • Dodatna okna za boljšo vidljivost.
 • Izbirate lahko med kabino z ravnim podom, v kateri je prostora za štiri osebe in omogoča prehod, ali standardno kabino, prilagojeno za voznika in enega sovoznika.
 • Optimiziran I-Shift in programska oprema.
 • Na voljo tudi z drugimi pogoni.

Nasveti za konfiguracije

 • Motor s 350 KM za lažje manevriranje.
 • I-Shift, optimiziran za mestno dostavo ali gradbeništvo.
 • Lahko tudi s tremi dodatnimi sedeži.
 • Dodatna okna za stebričkom B in v voznikovih vratih.
 • Nastavljiv strešni spojler za manjši zračni upor in varčnejšo porabo goriva.