Volvo Trucks

SLOVENIJA

×

Kar največja usposobljenost

Vrhunski vozniki so pomembni. Za švedsko prevozniško podjetje Jardlers Åkeri so ključnega pomena.
Jardlers Åkeri in njegov Volvo FH
Jardlers Åkeri sodeluje s podjetjem Volvo Trucks pri oblikovanju individualnega usposabljanja za voznike podjetja.

Novi Volvo FH srebrne barve je pravkar prispel na dvorišče podjetja Jardlers Åkeri v mestu Lindesberg v osrednji Švedski. Popolnoma novi tovornjak se blešči v soncu in Henrik Carlzon, vodja voznega parka, je navdušen. 

„To je naš drugi novi Volvo FH. Občutek je izjemen,“ pravi. 

Jardlers Åkeri je podjetje z dolgo tradicijo. Poslovati je začelo leta 1931.  

Danes spada med množico švedskih podjetij, ki oskrbujejo Volvo Trucks z deli za tovornjake. V matičnem obratu podjetja Jardlers Åkeri v mestu Lindesberg izdelujejo kolesne osi za tovornjake Volvo in od tam jih vozijo v obrat za sestavljanje tovornjakov v Göteborgu. 

Pri današnjem prevzemu tovornjaka so prisotni trije od devetih voznikov podjetja. Henrik Carlzon pravi, da je to samoumevno. 

„Vozniki se morajo podrobno seznaniti z vsemi novimi funkcijami tovornjaka. Če se tovornemu vozilu kaj pripeti, nam prihrani čas in denar, če voznik ve, kaj se je zgodilo vozilu.” 

Pri prevzemu tovornjaka sodelujeta tudi Henrik Svedberg, sodelavec Volvovega pooblaščenega prodajalca Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB, in Andrew Low, ki je pri Volvo Trucks odgovoren za usposabljanje voznikov. 

„Jardlers Åkeri je odličen primer prevozniškega podjetja, ki se je odločilo vlagati v usposabljanje voznikov. Tak pristop je zadetek v črno. Navsezadnje so vozniki tisti, ki s pravilno uporabo opreme tovornjaka lahko prihranijo podjetju pomembne zneske,“ pravi Andrew Low. 

Zlasti želimo voznike nagraditi za to, da svoje delo opravljajo odlično.

Usposabljanje pa ni pomembno le v zvezi s spoznavanjem in razumevanjem novega tovornjaka. 

Od 10. septembra 2009 mora vsak voznik v EU imeti certifikat o strokovni usposobljenosti (nacionalno poklicno specifikacijo za voznike - NPK). Vozniki, ki so ob uveljavitvi tega predpisa že imeli ustrezne poklicne licence, pa so morali za pridobitev potrdila o strokovnem izpitu opraviti 35-urno usposabljanje. O tem, do kdaj je bilo treba opraviti to usposabljanje, je odločala vsaka država članica EU sama. Na Švedskem je zadnji rok za usposabljanje 10. september 2016.  

„Vsako leto organiziramo eno usposabljanje voznikov za pridobitev certifikata. Do leta 2016 bodo 35-urno usposabljanje opravili vsi vozniki našega podjetja,“ pravi Henrik Carlzon.

Usposabljanje voznikov ima pet vidikov: učinkovita vožnja, varen prevoz, prevozništvo in predpisi, zdravje in varnost med vožnjo ter skrb za naročnike. Pri Jardlers Åkeri usposabljanje organizirajo v tesnem sodelovanju z Volvovim pooblaščenim prodajalcem Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB.

„Pri Jardlers Åkeri res naredijo vse, da so njihovi vozniki deležni kar najboljšega usposabljanja, in skupaj smo oblikovali načrt, ki zajema vse vidike usposabljanja,“ razloži Henrik Svedberg, inštruktor za usposabljanje voznikov. 

Po predpisih je za pridobitev certifikata o strokovni usposobljenosti odgovoren voznik sam. 

Vendar so se pri Jardlers Åkeri odločili, da bo svojim voznikom to usposabljanje plačalo podjetje.

„Predvsem želimo voznike nagraditi za to, da svoje delo opravljajo odlično. In drugič, nujno potrebujemo kar najbolje usposobljene voznike,“ pravi Henrik Carlzon. 

Pri proizvajalcu tovornjakov Volvo Trucks so v vsaki fazi proizvodnega procesa predpisane natančne zahteve. Za prevažanje kolesnih osi v Volvove proizvodne obrate mora imeti Jardlers Åkeri štiri certifikate ISO, in to za področja okolja, prometa, delovnega okolja in kakovosti. 

Nujno potrebujemo kar najbolje usposobljene voznike.

„Za ohranjanje teh certifikatov moramo med drugim tudi ves čas usposabljati svoje voznike. Usposabljanje je za nas ključnega pomena,“ pravi Henrik Carlzon. 

Okoli novega tovornjaka vlada pravi vrvež. Andrew Low in Henrik Svedberg razkazujeta, kje na tovornjaku so vgrajene nove funkcije, vozniki pa ju pri tem sprašujejo. 

Med vozniki je tudi Anna-Lena Kristoffersson. Pri podjetju Jardlers Åkeri dela že osem let.

„Ko si na cesti, je mnogo laže, če veš, kako najpomembnejše nove funkcije delujejo,“ pravi. 

Anna-Lena sede na voznikov sedež in Andrew Low ji razkaže razporeditev novih funkcij na instrumentni plošči. 

„Novosti je kar nekaj, ampak preprosto ne bo šlo drugače, kot da se seznanim z njimi,“ pravi z nasmehom.

 

Tečaj usposabljanja

VOZNI PARK

Vozila: dva Volva FH16 z močjo 700 KM (2013), dva Volva FH16 z močjo 540 KM (2011), dva Volva FH z močjo 480 KM (2009) in en Volvo FH z močjo 500 KM (2011).

Druga oprema: štirje Volvi FH16 imajo vgrajen sistem Dynafleet. Dva nova Volva FH imata vgrajen Volvov paket aktivne varnosti, ASAFE+, in prilagodljivi tempomat.

Poraba goriva: dva nova Volva FH16 porabita okoli 4,4 litra na 10 kilometrov. Poraba drugih dveh Volvov FH16 znaša okoli 4,7 litra na 10 kilometrov.